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Reference: This request for interpretation refers to the requirements presented in ANSI/ASHRAE 
Standard 135-2004, Sections 12.1.10, 12.2.10, 12.3.10, 12.4.9, 12.6.10, 12.7.10, 12.8.9, 12.15.11, 
12.16.11, 12.17.9, 12.18.10, 12.19.10, 12.20.9, 12.23.10, relating to the Reliability and Out_Of_Service 
properties. 
 
Background:  The Reliability property exists as an optional property in numerous object types. In some 
of those object types (Accumulator, Analog Input, Binary Input, Life Safety Point, Life Safety Zone, 
Multi-state Input, Multi-state Output, Multi-state Value, Pulse Converter, ) the standard implies that the 
property shall be made writable when Out_Of_Service is TRUE.  
 
An example of this is in Section 12.1.10, the second last sentence reads "While the Out_Of_Service 
property is TRUE, the Present_Value, Pulse_Rate and Reliability properties may be changed to any value 
as a means of simulating specific fixed conditions or for testing purposes."  
 
In the Analog Output, Binary Output object, the equivalent sentence reads slightly differently: "While the 
Out_Of_Service property is TRUE, the Present_Value and Reliability properties may still be changed to 
any value as a means of simulating specific fixed conditions or for testing purposes."  
 
In other object types (Analog Value, Binary Value, Loop), there is no such implication. 
 
Interpretation:  The Reliability property shall be writable, in all object types, when Out_Of_Service is 
TRUE and in the case of the Accumulator object, the Pusle_Rate property shall also be writable when 
Out_Of_Service is TRUE.    
 
Question: Is this interpretation correct? 
 
Answer: No 
 
Comments: Reliability is not required to be writable when Out_Of_Service is TRUE for any object type. 
While the committee agreed that the concept outlined in the interpretation is desirable, the standard does 
not currently mandate this functionality.  
 
The committee originally drafted the language so as to describe a mechanism that allows the testing of 
specific system conditions. It was not the intention of the committee to mandate support for the testing 
mechanism. The committee also felt that it would be reasonable that the changing of the Reliability 
property be supported through a proprietary configuration tool. 
 


